Deser jaglano-kokosowy z ananasem i chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.100 ml mleka podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy nasiona chia, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia, co jakiś czas mieszamy. Nasiona najlepiej jest zostawić na kilka godzin.
250 ml zagotowujemy z wiórkami kokosowymi, dodajemy kaszę jaglana i gotujemy na wolnym ogniu około 20 min co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy łyżkę oleju kokosowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy jeszcze na około 20 min.
Kaszę miksujemy na gładki krem (jeśli jest za gęsta możemy dodać trochę mleka), następnie dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy.
Jeśli lubimy słodkie desery możemy posłodzić np. ksylitolem czy stewią.
Do pucharków układamy na przemian krem jaglany i kawałki ananasa. Smacznego
Komentarze