Deser jaglano dyniowy z kokosową nutą

0 (0 ocen)

Pyszny, delikatny, sycący i zdrowy deser zarówno dla małych jak i dużych smakoszy. Idealny na drugie śniadanie, podwieczorek itp. Bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • Składniki:
    500 ml mleka,
    100 g kaszy jaglanej,
    200 g pieczonej dyni (po obraniu ze skórki),
    1 łyżka stewi w pudrze (może być ksylitol, cukier),
    cynamon, płatki migdałów, wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser jaglano dyniowy z kokosową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię do tego deseru kroję, układam w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem kokosowym, posypuję cynamonem, na każdy kawałek dyni również daje odrobinę oleju kokosowego, posypuję cukrem waniliowym i piekę w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni, aż dynia będzie miękka ( ok 50-60 min w zależności od wielkości dyni). Po tym czasie oddzielam miąższ od skórki.
    Mleko zagotowuję, dodaję wypłukaną na sicie i przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną oraz łyżkę wiórków kokosowych i gotuję na malutkim ogniu około 15 minut. Mieszam dokładnie i zostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut.
    Gdy kasza jest gotowa dodaję dynię i dokładnie miksuję przy pomocy blendera na gładko, jeśli kasza jest za gęsta dodaję trochę ciepłego mleka.
    Przekładam do pucharków, posypuje uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi i cynamonem. Smacznego!

Porady

Ja zawsze piekę więcej dyni i mam na kilka deserów. Taką pieczona dynie można również zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować