Deser jabłkowy z mascarpone, bananem i kawową nutą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszna propozycja na szybki i pyszny deser. Nutka kawy, w której namoczone są biszkopty nadaje delikatnej całości ciekawy i silny akcent :) z premedytacją niesłodzony mus jabłkowy idealnie komponuje się z lekko słodką masą bitej śmietany z mascarpone :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 duże jabłka
    1,5 banana
    250g mascarpone
    235 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
    1,5 szkl. wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus

Deser jabłkowy z mascarpone, bananem i kawową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, obieramy i po wydrążeniu gniazd nasiennych kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do garnka, zalewamy 1 i 1/3 szkl. wody i gotujemy kilka minut aż zmiękną, po czym miksujemy na gładki mus. Ponownie wstawiamy na palnik, w pozostałej wodzie mieszamy budyń z mąką ziemniaczaną i wlewamy na gotujące się jabłka cały czas mieszając, gotujemy jeszcze minutę, stale mieszając. Studzimy.
  • 2. Kawę zalewamy w miseczce gorącą wodą (około 1 szklanki). Gdy ostygnie moczymy w niej biszkopty (nie za długo, nie powinny być zbyt miękkie).
  • 3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo serek mascarpone i całość dokładnie mieszamy.
  • 4. W pucharkach układamy kolejno: 2 łyżki musu jabłkowego, namoczone w kawie biszkopty, masę śmietanowo-serową, plastry banana, mus jabłkowy. Wierzch dowolnie dekorujemy pozostałą masą śmietanowo-serową.

Porady

Jeśli ktoś lub bardzo słodkie wersje należy użyć budyniu słodzonego lub dodać do jabłek cukier.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować