Deser jabłkowy z białą czekoladą

4.5 (156 ocen)

  • 45 min

Niesamowite połączenie smaku jabłek z cynamonem i białej czekolady zachwyci każdego łasucha.

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 1 galaretka agrestowa, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu
    Masa śnieżka: 2 śnieżki, 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe
    Poza tym: tabliczka białej czekolady, 1 opakowanie herbatników 350g
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser jabłkowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i chwile ubijać. Na koniec maka z proszkiem do pieczenia i olej - delikatnie wymieszać. Piec w temp 180 stopni przez ok. 20 min. upieczony biszkopt wystudzić.
    Masa jablkowa: jabłka obrać zetrzeć na grubej tarce i włożyć do garnka. Dodać ok. 1/2 szklanki wody, cukier i cynamon i smażyć aż jabłka zmiękną. Gdy będą gotowe zdjąć z ognia dodac galaretkę i mieszac aż się rozpuści. Lekko przestudzić i połowę wyłożyć na biszkopt, na to warstwę herbatników, następnie druga połowę jabłek i drugą warstwę herbatników.
    Pozostałe herbatniki drobno rozkruszyć, włożyć na suchą nagrzaną patelnię i lekko uprażyć. Czekoladę rozpuścić, dodać 2 łyzki mleka i wymieszać. Do rozpuszczonej czekolady wsypać uprażone herbatniki, wymieszać i wyłożyć na masę jabłkową. pozostawić do wystygnięcia.
    Masa śnieżka: śnieżkę zrobić według przepisu, do ubitej dodać tężejace galaretki (rozpuszczone w 1/2 litra wody), wymieszać i wylozyc na masę czekoladową. Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę do dekoracji.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować