Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Pięknie wyglądający deser, który przyciąga uwagę nawet niejadka. Zrobiłam go na rocznicę ślubu moich rodziców. Byli zachwyceni! Polecam
Składniki:
1 galaretka truskawkowa
400 g jogurtu greckiego
2-3 łyżki cukru pudru
200 g truskawek
3 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
Dodatkowo:
kilka truskawek do dekoracji
płatki migdałowe do dekoracji
Deser galaretka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić w 450ml. wrzącej wody, ostudzić, przelać do 4 pucharków. Do każdej galaretki powkładać kilka truskawek. Schłodzić do całkowitego stężenia.
2.Resztę truskawek zmiksować z cukrem pudrem na mus. Dodać jogurt i wymieszać
3.Żelatynę namoczyć w 50ml. zimnej wody. Podgrzać do rozpuszczenia. Jeszcze letnią wlać do jogurtu i energicznie wymieszać. Masę rozlać do pucharków na galaretkę. Schłodzić do stężenia.
4.Przed podaniem udekorować truskawkami i płatkami migdałowymi. Smacznego!
Komentarze