Jest to prosty w przygotowaniu i lekki deser, w sam raz po obfitym obiedzie. Zapach który unosi się po kuchni także jest cudowny. Polecam dla osób na diecie, a lubiących słodkości. Do deseru można dodać także orzechy, gruszki itp.
Składniki:
Składniki dla 4 osób:
- 40 dag dyni,
- Pół łyżeczki cynamonu,
- 5 jabłek,
- Sok z połowy pomarańczy,
- Garść słonecznika,
- Garść rodzynek,
- Łyżka oliwy
- Cukier waniliowy
Deser dyniowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy w kostkę, mieszamy z oliwą, cynamonem i cukrem waniliowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowaną pieczemy około 15 minut w temp 180°C. W tym czasie jabłka obieramy i także kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem z pomarańczy. Do częściowo upieczonej dyni dokładamy jabłka, słonecznik i rodzynki. Zapiekamy jeszcze całość 10 minut, aby jabłka zmiękły.
Deser przekładamy do salaterek i podajemy na ciepło lub zimno.
Komentarze