Deser dyniowo-jabłkowy

0 (0 ocen)

Jest to prosty w przygotowaniu i lekki deser, w sam raz po obfitym obiedzie. Zapach który unosi się po kuchni także jest cudowny. Polecam dla osób na diecie, a lubiących słodkości. Do deseru można dodać także orzechy, gruszki itp.

Składniki:

  • Składniki dla 4 osób:
    - 40 dag dyni,
    - Pół łyżeczki cynamonu,
    - 5 jabłek,
    - Sok z połowy pomarańczy,
    - Garść słonecznika,
    - Garść rodzynek,
    - Łyżka oliwy
    - Cukier waniliowy

Deser dyniowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana do pieczenia dynia 1. Dynię kroimy w kostkę, mieszamy z oliwą, cynamonem i cukrem waniliowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowaną pieczemy około 15 minut w temp 180°C. W tym czasie jabłka obieramy i także kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem z pomarańczy. Do częściowo upieczonej dyni dokładamy jabłka, słonecznik i rodzynki. Zapiekamy jeszcze całość 10 minut, aby jabłka zmiękły.
    Deser przekładamy do salaterek i podajemy na ciepło lub zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy