Deser dla wielbicieli kawy

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Kawa-karmel-masło orzechowe-kakao-bita śmietana, czyli sposób na prosty, a zarazem niebanalny deser.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 4 porcje:
    filiżanka mocnej kawy
    16 biszkoptów savoiardi

    330 ml słodkiej śmietanki minimum 30%
    łyżka cukru pudru
    ziarna z laski wanilii

    sos karmelowy:
    3 łyżki cukru trzcinowego
    szczypta soli
    3 - 4 łyżki słodkiej śmietanki minimum 30%

    4 łyżeczki masła orzechowego

    ciemne kakao

Deser dla wielbicieli kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty nasączamy w kawie. Układamy je w pucharkach lub wysokich szklankach.
  • 2. Cukier ze szczyptą soli topimy na karmel. Ostrożnie wlewamy śmietankę ciągle mieszając. Gotujemy przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Studzimy.
  • 3. Śmietanę z ziarnami wanilii ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder.
  • 4. Do pucharków wkładamy warstwę śmietany, polewamy karmelem, dodajemy masło orzechowe i lekko posypujemy kakao. Następnie ponownie kładziemy warstwę bitej śmietany wierzch polewamy karmelem i posypujemy kakao. Deser jest gotowy od razu po przygotowaniu, ale można go również schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy