Do przygotowania tego deseru wykorzystałam połamane, świąteczne pierniczki oraz suszone śliwki. Deser jest bardzo smaczny a dzięki pierniczkom pachnie Świętami:)
Składniki:
3/4 szklanki pokruszonych,świątecznych pierniczków
2 łyżki wódki oraz 2 łyżki soku z czarnej porzeczki (niesłodzonego)
1 budyń waniliowy
400 ml mleka
9 śliwek suszonych namoczonych w wódce (wykorzystałm śliwki które przygotowałam do upieczenia noworocznego ciasta)
1/3 kostki czekolady plus 3-4 łyżki mleka
posypka do ozdoby
Deser dla dorosłych, pachnący świętami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierniczki rozsypać po równo do 3 salaterek,delikatnie ugnieść i skropić wódką z sokiem z porzeczki. Ugotować budyń według zaleceń producenta jednak w mniejszej ilości mleka (400 ml).Ciepły budyń wylać w takich samych proporcjach do salaterek z pokruszonymi pierniczkami. Na budyniu układać po 3 śliwki nasączone wódką. Czekoladę roztopić w rondelku z dodatkiem mleka.tak przygotowaną polewą pokryć śliwki,wierzch udekorować posypką według uznania. Deser podać schłodony.
Porady
Ten deser można również zrobić w wersji bezalkoholowej.
Komentarze