Deser kawowo-rumowo-cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Deser najlepiej smakuje gdy jest mocno schłodzony

  • 40 min

Składniki:

  • Krem cytrynowy:

    -3 jajka
    -1,5 cytryny
    -10 dag cukru
    -3 łyżeczki żelatyny

    Mus kawowy:

    -4 łyżki mocnej zaparzonej kawy
    -0,5 szklanki cukru
    -4 białka
    -50 ml rumu


Deser kawowo-rumowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem cytrynowy:

    Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody a gdy napęcznieje podgrzać.Żółtka utrzeć z cukrem,dodać łyżkę skórki startej z cytryny,wyciśnięty sok z cytryny oraz żelatynę.Ubić białka i dodać do tężejącej masy,wymieszać.Przelać do czterech pucharków i wstawić do lodówki.

    Mus kawowy:
    Duży garnek z wodą postawić do zagotowania.Składniki musu włożyć do mniejszego garnka,ubijać przez około 30 sekund a następnie postawić na garnek z gotującą wodą(nie może dotykać wody).Ubijać mikserem przez około 10 minut.Mus przełożyć na masę cytrynową ,wstawić do lodówki na 2 godziny.Przed podaniem udekorować.

Komentarze

Podobne przepisy