Jest pyszny, mocno czekoladowy i nikomu nie przyszłoby na myśl, że składa się głównie z kaszy jaglanej. Może taki deser to dobry pomysł na "przemycenie" kaszy do naszego jadłospisu?
35 min
Składniki:
(2 porcje)
50-60g kaszy jaglanej (Skworcu)
1 garść migdałów
4 daktyle
50g gorzkiej czekolady
3 łyżki oleju kokosowego (u mnie od Skworcu) lub masła
Deser czekoladowy z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę dokładnie opłukać w zimnej wodzie (aby pozbyć się goryczki).
Gotować (15 minut) pod przykryciem - w osolonym wrzątku.
Odstawić na 10 minut, aby doszła.
2. W międzyczasie daktyle z migdałami zalać wrzątkiem i moczyć przez około 15 minut.
Migdały obrać ze skórki.
3.W garnuszku rozgrzać tłuszcz i roztopić w nim czekoladę.
(Uważać, aby się nie przypaliła.)
4.Migdały zblendować z daktylami i kaszą jaglaną.
Całość wymieszać z płynną czekoladą.
5.Deser przełożyć do pucharków.
Podawać z bitą śmietaną lub posypany wiórkami kokosowymi.
Komentarze