Deser czekoladowy z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

  • 35 min

Jest pyszny, mocno czekoladowy i nikomu nie przyszłoby na myśl, że składa się głównie z kaszy jaglanej. Może taki deser to dobry pomysł na "przemycenie" kaszy do naszego jadłospisu?

  • 35 min

Składniki:

  • (2 porcje)
    50-60g kaszy jaglanej (Skworcu)
    1 garść migdałów
    4 daktyle
    50g gorzkiej czekolady
    3 łyżki oleju kokosowego (u mnie od Skworcu) lub masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser czekoladowy z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04a1cdj 1. Kaszę dokładnie opłukać w zimnej wodzie (aby pozbyć się goryczki).
    Gotować (15 minut) pod przykryciem - w osolonym wrzątku.
    Odstawić na 10 minut, aby doszła.
  • image-05ml9w7 2. W międzyczasie daktyle z migdałami zalać wrzątkiem i moczyć przez około 15 minut.
    Migdały obrać ze skórki.
  • image-17uvfdd 3. W garnuszku rozgrzać tłuszcz i roztopić w nim czekoladę.
    (Uważać, aby się nie przypaliła.)
  • image-02sxv4m 4. Migdały zblendować z daktylami i kaszą jaglaną.
    Całość wymieszać z płynną czekoladą.
  • image-09coo1u 5. Deser przełożyć do pucharków.
    Podawać z bitą śmietaną lub posypany wiórkami kokosowymi.

Porady

Można użyć 1 szklankę kaszy już ugotowanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować