Deser Cini Minis z malinami

0 (0 ocen)

Zalegały mi w domu batoniki Cini Minis, a w zamrażalniku było jeszcze trochę malin. Maliny odmroziłam, zmiksowałam na puree. Batoniki pokruszyłam, a do tego wszystkiego ubiłam troszkę kremówki z mascarpone i powstał pyszny deserek!

Składniki:

  • Krem z białej czekolady:
    150 g serka mascarpone
    150 g śmietany kremówki 30%
    80 g białej czekolady

    Mus malinowy:
    200 g malin
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny

    Dodatkowo:
    2 batony Cini Minis

Deser cini minis z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem z białej czekolady: Czekoladę posiekać, przełożyć do metalowej lub szklanej miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec serek mascarpone oraz przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia.
  • 2. Mus malinowy: Maliny zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do powstania gęstego musu. Batoniki Cini Minis pokruszyć i umieścić na dnie dwóch szklanek lub pucharków (odkładając na bok 1-2 łyżki do dekoracji). Na to wyłożyć kolejno: krem z białej czekolady, mus malinowy i resztę kremu. Wierzch deserków posypać pozostawionymi Cini Minis. Desery schłodzić godzinkę w lodówce. Smacznego!

Porady

Przepis na 2 porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy