Deser budyniowy z pieczonym jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ucieszy niejedno podniebienie. Warto go przygotować.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
    500 ml mleka,
    2 łyżki cukru,
    2 jabłka,
    wafle ryżowe.

Deser budyniowy z pieczonym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone jabłka delikatnie obieramy i kroimy w małą kostkę.
  • 2. Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy budyń i cukier. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty.
  • 3. Na dno miseczek lub pucharków wrzucamy część pokrojonego jabłka. Następnie wlewamy budyń. Na wierzchu układamy pozostałe jabłko. Deser posypujemy pokruszonymi waflami ryżowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy