Deser budyniowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

To prosty i pyszny deser. W sezonie truskawkowym obowiązkowo gości u mnie w domu.

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    • 0,5 litry mleka,
    • 1 budyń śmietankowy,
    • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • Cukier do smaku (około 1 łyżki),
    • 1 galaretka truskawkowa,
    • 18 dużych truskawek ( po 3 na każdą porcję)
    • Bita śmietana w sprayu,
    • Melisa, 3 truskawki do dekoracji

Deser budyniowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 litry wody (wg przepisu na opakowaniu). Studzimy.
    W przygotowanych szklankach układamy po 3 truskawki. Zalewamy je przestudzoną galaretką. Odstawiamy do zastygnięcia.
    Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu. Dodatkowo dokładamy do niego mąkę. Słodzimy do smaku. Lekko przestudzony wylewamy na zastygnięta galaretkę. Odstawiamy do zastygnięcia.
    Tuż przed podaniem na budyń wyciskamy śmietankę. Deserki dekorujemy dowolnie. U mnie dekoracje stanowi listek melisy oraz pokrojona truskawka.

Komentarze

Podobne przepisy