Deser brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.galaretki agrestowe rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody, wystudzić.
galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w połowie proponowanej wody.
żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody i pozostawić do spęcznienia żelatyny a następnie zalać 1/3 szkl wrzątku i dobrze rozmieszać.
do pucharka wlać galaretkę agrestową a jak lekko stężeje w lodówce położyć biszkopcik. odłożyć 4-5 połówek brzoskwini a pozostałe zblendować na gładko i dodać galaretkę brzoskwiniową- wymieszać i rozłożyć w pucharki na biszkopcik. wstawić na kilka chwil do lodówki żeby przyspieszyć tężenie.
jogurt wymieszać z żelatyna i rozlać w pucharki na brzoskwinie, wstawić do lodówki.
na wierzch rozlać galaretkę agrestową na wpół tężejącą i ułożyć pokrojone połówki brzoskwini. wstawić do lodówki do stężenia i gotowe.
dzieci się zajadają a my w słodkościach przemycamy owoce.
Porady
zamiast jogurtu możemy dać serek mascarpone albo bitą śmietanę.
Komentarze