Deser borówkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mniam!

  • 60 min

Składniki:

  • NIEBIESKA WARSTWA:
    1 galaretka Niebieska
    1 galaretka pastelowa "Blue Ocean"
    500ml wrzątku
    250g borówek amerykańskich

    JASNA WARSTWA:
    1 op. śmietany roślinnej Milla
    200g twarogu sernikowego
    200g jogurtu greckiego
    1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wrzątku
    ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego
    3 łyżki cukru pudru
    1 op. sezamków

Deser borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, ostudzić i odstawić do "prawie stężenia". Dosypać do galaretek borówki, wymieszać, wlać 4/5 całości do szklanek. Szklanki ustawić ukośnie i zostawić do całkowitego stężenia (najlepiej do lodówki).

    Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić do ostudzenia.
    Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodać twaróg i jogurt, a także ziarenka wanilii i cały czas miksując dodawać żelatynę.
    Masę wylać na wierch galaretek, ustawić już równo. Wstawić do lodówki do stężenia.
    Następnie wylać na wierzch resztę galaretki (dosłownie po 2-3 łyżki) i schować do lodówki.
    Przed podaniem można udekorować dodatkowo borówkami (lub zrobić to przed polaniem galaretką) i posypać pokruszonymi sezamkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy