Deser borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, ostudzić i odstawić do "prawie stężenia". Dosypać do galaretek borówki, wymieszać, wlać 4/5 całości do szklanek. Szklanki ustawić ukośnie i zostawić do całkowitego stężenia (najlepiej do lodówki).
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić do ostudzenia.
Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodać twaróg i jogurt, a także ziarenka wanilii i cały czas miksując dodawać żelatynę.
Masę wylać na wierch galaretek, ustawić już równo. Wstawić do lodówki do stężenia.
Następnie wylać na wierzch resztę galaretki (dosłownie po 2-3 łyżki) i schować do lodówki.
Przed podaniem można udekorować dodatkowo borówkami (lub zrobić to przed polaniem galaretką) i posypać pokruszonymi sezamkami.
Komentarze