Deser borówkowy

0 (0 ocen)

W panujące obecnie upały przestałam mieć ochotę na pieczenie ciast. Ten deser okazał się świetnym sposobem na wykorzystanie letnich owoców.

Składniki:

  • NA 4 PORCJE

    400 - 450 g borówki amerykańskiej
    400 ml mleka
    galaretka truskawkowa
    galaretka pomarańczowa

    4 kostki czekolady deserowej

Deser borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki myjemy i osuszamy.
  • 2. Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i mieszamy z jedną galaretką. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Do pucharków wsypujemy kilka borówek, zalewamy równymi częściami mleka z galaretką. Pozostawiamy do stężenia w chłodnym miejscu.
  • 4. Drugą galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją z opakowania (przeważnie w 500 ml gorącej wody). Pozostawiamy do przestygnięcia.
  • 5. Na zastygniętą galaretkę w pucharkach wykładamy kolejną porcję borówek i zalewamy drugą galaretką. Ponownie pozostawiamy do stężenia w chłodnym miejscu.
  • 6. Przed podaniem przybieramy pozostałymi borówkami i startą gorzką czekoladą.

Porady

Zamiast borówek można użyć jagód lub innych sezonowych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy