Deser borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Borówki myjemy i osuszamy.
2.Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i mieszamy z jedną galaretką. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.Do pucharków wsypujemy kilka borówek, zalewamy równymi częściami mleka z galaretką. Pozostawiamy do stężenia w chłodnym miejscu.
4.Drugą galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją z opakowania (przeważnie w 500 ml gorącej wody). Pozostawiamy do przestygnięcia.
5.Na zastygniętą galaretkę w pucharkach wykładamy kolejną porcję borówek i zalewamy drugą galaretką. Ponownie pozostawiamy do stężenia w chłodnym miejscu.
6.Przed podaniem przybieramy pozostałymi borówkami i startą gorzką czekoladą.
Porady
Zamiast borówek można użyć jagód lub innych sezonowych owoców.
Komentarze