Deser w postaci zapiekanki biszkoptowej zalewanej mlekiem. Deser o nietuzinkowym smaku za sprawą dodatku kandyzowanej skórki pomarańczowej, świeżej bazylii i cynamonu. Proste w wykonaniu i smakowite małe co nieco.
Deser biszkoptowy zalewany mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nadal miksując, porcjami dodawać kolejno – cukier zwykły, cukier waniliowy, żółtka, kaszę. Dołożyć bazylię i cynamon – wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą.
2.Piec bez przykrycia 25 min (180 – 190 st. C). Naczynie wyjąć z piekarnika, a wierzch ciasta (będzie wyrośnięte jak suflet)równomiernie polać mlekiem (wówczas lekko opadnie).
Naczynie ponownie włożyć do piekarnika i piec w tej samej temperaturze jeszcze 10 min. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu, np. z dodatkiem sosów owocowych.
Komentarze