Deser biszkoptowy zalewany mlekiem

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Deser w postaci zapiekanki biszkoptowej zalewanej mlekiem. Deser o nietuzinkowym smaku za sprawą dodatku kandyzowanej skórki pomarańczowej, świeżej bazylii i cynamonu. Proste w wykonaniu i smakowite małe co nieco.

  • 55 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ¾ szklanki kaszy manny błyskawicznej
    ¾ szklanki cukru białego
    1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    4 żółtka
    4 białka (uprzednio schłodzone)
    szczypta soli
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
    1 płaska łyżka cynamonu mielonego
    2/3 szklanki mleka
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Deser biszkoptowy zalewany mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser biszkoptowy zalewany mlekiem 1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nadal miksując, porcjami dodawać kolejno – cukier zwykły, cukier waniliowy, żółtka, kaszę. Dołożyć bazylię i cynamon – wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą.
  • Deser biszkoptowy zalewany mlekiem 2. Piec bez przykrycia 25 min (180 – 190 st. C). Naczynie wyjąć z piekarnika, a wierzch ciasta (będzie wyrośnięte jak suflet)równomiernie polać mlekiem (wówczas lekko opadnie).
    Naczynie ponownie włożyć do piekarnika i piec w tej samej temperaturze jeszcze 10 min. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu, np. z dodatkiem sosów owocowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować