Deser bezowo - truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Dodać sok z cytryny i nadal ubijać.
Następnie dodawać partiami cukier , po jednej łyżce, cały czas ubijając.
Masę wylać na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 45 minut do godziny w temperaturze 140ºC. Po tym czasie otworzyć drzwiczki kuchenki i pozostawić do wysuszenia (ok. 30min.)
Truskawki umyć, odszypułkować.
Przygotowaną bezę pokruszyć na kawałeczki. Ułożyć na dnie pucharków, następnie truskawki pokrojone w plasterki. Na koniec udekorować bitą śmietaną i wiórkami.
Schłodzić ok.2 godz przed podaniem
Porady
Zamiast wiórków można posypać kakaem, wiórkami z czekolady lub syropem owocowym.
Komentarze