Deser bezowo - truskawkowy

0 (0 ocen)

Deser dla łasuchów i nie tylko :) Bardzo łatwe w przygotowaniu

Składniki:

  • Na beze:
    4 białka
    szczypta soli
    1 łyżeczka soku z cytryny
    250 g cukru pudru

    Dodatkowo:
    truskawki
    bita śmietana (użyłam w sprayu)
    wiórki kokosowe kolorowe

Deser bezowo - truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Dodać sok z cytryny i nadal ubijać.
    Następnie dodawać partiami cukier , po jednej łyżce, cały czas ubijając.
    Masę wylać na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec około 45 minut do godziny w temperaturze 140ºC. Po tym czasie otworzyć drzwiczki kuchenki i pozostawić do wysuszenia (ok. 30min.)

    Truskawki umyć, odszypułkować.

    Przygotowaną bezę pokruszyć na kawałeczki. Ułożyć na dnie pucharków, następnie truskawki pokrojone w plasterki. Na koniec udekorować bitą śmietaną i wiórkami.
    Schłodzić ok.2 godz przed podaniem

Porady

Zamiast wiórków można posypać kakaem, wiórkami z czekolady lub syropem owocowym.

Komentarze

Podobne przepisy