Znany deser z Niemiec. Jest delikatny, puszysty o piankowej konsystencji, niby budyń. Rodzinie bardzo smakował ten deser. Na pewno częściej będę go robić.
30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
KEKSÓWKA (11x35)
KREM:
-5 żółtek
-150 g. cukru
-1 l. mleka -125 ml. do żelatyny
-30 g. żelatyny
-500 ml. śmietanki 30 %
-2 cukry waniliowe
CIASTKA:
-220 g. biszkopcików z nadzieniem morelowym
POLEWA CZEKOLADOWA:
-276 g. czekolada mleczna z orzeszkami ziemnymi
-trochę mleka do rozrzedzenia
Deser bawarski na biszkopcikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać 1/2 szklanką mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Do żółtek dodać cukier.
2.Żółtka utrzeć z cukrem na ''kogel mogel''.
3.Wlać mleko i gotować, na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Nawet na chwilkę nie przerywać mieszania. Pogotować trochę i odstawić. Ale zaraz dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać do jej rozpuszczenia. Mleko wystudzić, często mieszając a potem schłodzić w lodówce do lekkiego tężenia.
4.Keksówkę zafoliować w środku.
5.Śmietankę ubić z cukrem waniliowym. Potem ubijać na niskich obrotach miksera i dodawać po trochę tężejącego mleka. Przelać do keksówki.
6.Na górę ułożyć biszkopciki i przykryć folią. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
7.Po schłodzeniu i zestaleniu kremu, górną folię zdjąć. Przykryć tacką i odwrócić deser ''do góry nogami''. Zdjąć blaszkę i folię.
8.polewa- Czekoladę rozpuścić nad parą, dolewając trochę mleka albo śmietanki, do rozrzedzenia. Czekoladę ostudzić do jeszcze płynnej i polać deser. Radzę lepiej deser posypać posiekaną czekoladą, bo płynna ślizgała się. Można zrobić w pucharkach i ozdobić świeżymi owocami.
Komentarze