Deser bawarski na biszkopcikach

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Znany deser z Niemiec. Jest delikatny, puszysty o piankowej konsystencji, niby budyń. Rodzinie bardzo smakował ten deser. Na pewno częściej będę go robić.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • KEKSÓWKA (11x35)
    KREM:
    -5 żółtek
    -150 g. cukru
    -1 l. mleka -125 ml. do żelatyny
    -30 g. żelatyny
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -2 cukry waniliowe

    CIASTKA:
    -220 g. biszkopcików z nadzieniem morelowym

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -276 g. czekolada mleczna z orzeszkami ziemnymi
    -trochę mleka do rozrzedzenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Deser bawarski na biszkopcikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser bawarski na biszkopcikach 1. Żelatynę zalać 1/2 szklanką mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Do żółtek dodać cukier.
  • Deser bawarski na biszkopcikach 2. Żółtka utrzeć z cukrem na ''kogel mogel''.
  • Deser bawarski na biszkopcikach 3. Wlać mleko i gotować, na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Nawet na chwilkę nie przerywać mieszania. Pogotować trochę i odstawić. Ale zaraz dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać do jej rozpuszczenia. Mleko wystudzić, często mieszając a potem schłodzić w lodówce do lekkiego tężenia.
  • Deser bawarski na biszkopcikach 4. Keksówkę zafoliować w środku.
  • Deser bawarski na biszkopcikach 5. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym. Potem ubijać na niskich obrotach miksera i dodawać po trochę tężejącego mleka. Przelać do keksówki.
  • Deser bawarski na biszkopcikach 6. Na górę ułożyć biszkopciki i przykryć folią. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
  • Deser bawarski na biszkopcikach 7. Po schłodzeniu i zestaleniu kremu, górną folię zdjąć. Przykryć tacką i odwrócić deser ''do góry nogami''. Zdjąć blaszkę i folię.
  • Deser bawarski na biszkopcikach 8. polewa- Czekoladę rozpuścić nad parą, dolewając trochę mleka albo śmietanki, do rozrzedzenia. Czekoladę ostudzić do jeszcze płynnej i polać deser. Radzę lepiej deser posypać posiekaną czekoladą, bo płynna ślizgała się. Można zrobić w pucharkach i ozdobić świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować