Jesteś na diecie i odmawiasz sobie słodkości? Nie potrzebnie! Dzisiaj proponuję Ci rozpustny deser bananowy z bitą śmietaną kokosowę z pistacjami. Całość słodzona miodem i cukrem kokosowym. Brzmi obłędnie, prawda? Tak też smakuje! :)
Deser bananowy z bitą śmiataną kokosową i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-mleko kokosowe wstawiamy do lodówki na kilka godzin
-cukier kokosowy miksujemy na cukier puder
-otwieramy puszkę i oddzielamy twardy tłuszcz od wody (wodę zostawiamy do przygotowania budyniu!)
-twardy tłuszcz przekładamy do miski, dodajemy cukier kokosowy i ubiejamy mikserem na sztywną bitą śmietanę
-przygotowujemy budyń: 3/4 szklanki wody przelewamy do miski, dodajemy badania i dokładnie blendujemy. Następnie przelewamy do garnuszka i gotujemy
-mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dodajemy do garnuszka. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy (kilka minut)
-budyń studzimy i dodajemy miód. Wszystko dokładnie mieszamy
-płatki owsiane prażymy na patelni przez kilka minut i studzimy
-na dno miseczek wsypujemy uprażone płatki owsiane, na to budyń bananowy, bitą śmietanę i posypujemy pistacjami
Komentarze