Deser bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KREM
Mleko zagotować. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do ubitych żółtek dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dobrze razem wymieszać. Do ubitej piany wlać 100 ml wrzącego mleka cały czas ją ubijając. Pozostałe mleko wstawić na gaz. Wlać do niego zahartowane żółtka i cały czas energicznie mieszać do momentu powstania budyniu. Przykryć folią spożywczą tak, żeby dotykała wierzchu budyniu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Przygotować pucharki do deserów. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Biszkopty moczyć w nektarze bananowym i ułożyć na dnie pucharka. Na to poukładać plastry banana i przykryć to wszystko kremem. Czynności powtórzyć do momentu zapełnienia pucharka. Najlepiej, żeby wierzchnią warstwą była warstwa kremu. Dowolnie udekorować. Deser podawać dobrze schłodzony.
Komentarze