Deser bakaliowo – jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Deser w postaci koktajlu przygotowanego z kandyzowanych owoców oraz słodko – winnego jabłka. Smak napoju wyśmienicie uzupełniają aromatyczne dodatki - nuta wanilii, cynamon, melisa i rozmaryn.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
    1 duże słodko – winne jabłko (ok. 200 g)
    1 łyżka posiekanej melisy
    ½ łyżeczki rozmarynu suszonego
    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    cukier trzcinowy nierafinowany do smaku (1 – 3 łyżeczki)
    2 szklanki mleka
    400 g gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Koktajl

Deser bakaliowo – jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser bakaliowo – jabłkowy 1. Do garnka przełożyć kandyzowane skórki owoców, wsypać rozmaryn, cynamon, cukier waniliowy i trzcinowy. Składniki zalać 1 szklanką mleka, całość zagotować, a następnie wystudzić.
    Do wysokiego naczynia wlać pozostałą ilość mleka (1 szklanka), dodać pozbawione gniazd nasiennych i drobno pokrojone jabłko oraz melisę, dołożyć wystudzone skórki owocowe z dodatkami. Całość zblendować i dokładnie wymieszać z jogurtem. Deser najlepiej podawać schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować