Delikatny torcik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatny tort, idealny dla dzieci i nie tylko:)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. + 1łyżka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Oraz:
    Dżem wiśniowy
    1 l kremówki
    2 op. Śmietan- fix'ów
    1 czubata łyżka cukru pudru
    1 cytrynowa galaretka
    Mieszanka owoców w puszce

Delikatny torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli. Powoli wsypujemy cukier, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Wlewamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy ok. 35 min. w temp. 180oC. Studzimy i przekrawamy na dwa placki.
  • 2. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan- fix'ami, część wykładamy na placek pokryty warstwą dżemu, resztą kremu smarujemy wierzch i boki tortu. Dekoracja dowolna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy