Delikatny sernik waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do miski przesiać mąkę. Dodać cukier puder oraz 2 żółtka. Wymieszać. Margarynę pokroić w kostkę i wmieszać w mąkę. Dodać jogurt i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć na 12 godz do lodówki.
2.Po tym czasie przekroić na dwie części w proporcjach-3/4 i ¼. Większą część rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki.
3.Masa: Margarynę utrzeć z cukrem i wydrążoną wanilią na puszysty krem. Następnie dodawać po 1 żółtku i dokładnie wymieszać.
4.W kolejnym kroku po łyżce dodawać ser i cały czas ucierać.
5.Następnie wsypać budyń oraz mąkę i dokładnie wmieszać w masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do masy serowej i delikatnie ja wmieszać w masę serową.
6.Masę wylać na ciasto. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w cienkie paseczki i ułożyć je na wierzchu sera. Posmarować ostatnim roztrzepanym żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 70minut. W połowie czasu zmniejszyć temp do 160 st. Ostudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze