Delikatny rosół z indyka z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Uwielbiam domowy rosół ugotowany przez moją mamę w domu już od świtu pachnie rosołkiem najczęściej jadamy go z makaronem tym razem podałam z ziemniakami też było smacznie. Nie ma to jak swoje mięsko i warzywa wtedy rosołek wychodzi jeszcze smaczniejszy.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże skrzydła z indyka
    2 duże nogi z indyka
    2 marchewki
    kawałek kapusty włoskiej
    gałązka lubczyku
    pietruszka korzeń
    mały seler
    1/2 pora
    cebula
    4 ząbki czosnku
    łyżeczka soli himalajskiej (różowa)
    łyżeczka ziarenek smaku/vegety

    Dodatkowo:
    8 ziemniaków
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Delikatny rosół z indyka z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przekładamy skrzydełka oraz nogi z indyka i zalewamy ok 5 litrami zimnej wody, zagotowujemy i zbieramy szumowiny.
  • 2. Do zupy dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora, selera, czosnek, kapustę włoską związaną nicią aby podczas gotowania się nie rozwaliła oraz gałązkę lubczyku.
  • 3. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i rumienimy na palniku, dodajemy do zupy wraz z przyprawą ziarenka smaku lub vegetą. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • 4. Gotujemy na bardzo małym ogniu tak aby tylko ,,pyrkał,, do miękkości mięsa, podajemy z ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi na małe kawałki oraz posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sól Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować