Delikatny pasztet z królika

4.5 (162 ocen)

  • 1 min

Aromatyczny pasztet, najlepiej smakuje z sosem chrzanowym, idealny na świąteczny stół.

  • 1 min

Składniki:

  • Przodek i wątróbka z królika, ew. 2-3 z kurczaka, 15-20 dkg boczku wędzonego, 1 czerstwa bułka, mleko do namoczenia bułki, 3-4 jajka, szklanka grzybów suszonych, gałka muszkatołowa, imbir, 3-4 liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Delikatny pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika oraz wątróbkę przyprawić solą, pieprzem, majerankiem usmażyć razem z cebulą. Po ostudzeniu obrać mięso z kości. Bułkę namoczyć w mleku, a grzyby zalać ciepłą wodą i poczekać aż zmiękną. Z boczku odkroić kilka plasterków do wyłożenia dna formy, w której pasztet będzie zapiekany. Mięso, wątróbkę, boczek, odciśnięte bułkę oraz grzyby przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa, dodając liście laurowe i ziele angielskie. Do całości dodać jajka i przyprawy, wyrobić na pulchną masę. Formę nasmarować tłuszczem, na ułożone ciasno plasterki boczku wyłożyć pasztet. Zapiekać ok. 1 godziny w temperaturze ok. 180-200 st.
    Sos chrzanowy: 0,5 szklanki gęstego jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, papryka słodka, 2-3 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka, 2 korzenie chrzanu startego.

Porady

Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Z racji, że w smaku bardzo delikatny najlepiej smakuje z wyrazistym sosem chrzanowym. Mięso można również ugotować z włoszczyzną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować