Delikatny mus z gęsi i wieprzowiny

0 (0 ocen)

  • Średni

Mus najlepiej smakuje z glazurowanymi jabłkami, rozmarynem i jagodami w żubrówce

  • Średni

Składniki:


  • - mięso z gęsi (bez kości): 300 gramów
    - łopatka wieprzowa: 300 gramów
    - wątróbka cielęca: 100 gramów
    - słonina wieprzowa: 100 gramów
    - cebula (pokrojonej w kostkę): 100 gramów
    - bułka (biała, bez skóry): 100 gramów
    - morele (suszone, sparzone i namoczone w winiaku): 100 gramów
    - masło: 100 gramów
    - koniak Martell: 100 mililitrów
    - Żelatyna (rozpuszczona w wywarze drobiowym): 20 gramów
    - pistacje: 2 łyżki
    - Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie do smaku: 1 szczypta
    - imbir, ostra czerwona, papryka, kumin do smaku: 1 szczypta
    GLAZUROWANE JABłKA:
    - jabłko (pokrojone w plastry, bez gniazd nasiennych): 3 sztuki
    - cytryna (sok): 1 sztuka
    - masło: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - miód pszczeli: 1 łyżka
    - rozmaryn (gałazki): 3 sztuki
    - śliwowica: 50 mililitrów
    - grubo mielony czarny pieprz: 1 szczypta
    DO DEKORACJI:
    - mięta (gałązki): 4 sztuki
    - truskawki (pokrojone na cząstki): 8 sztuk
    - rajskie jabłuszka: 4 sztuki
    - szczypiorek (łodyga): 8 sztuk
    - jagody z żubrówką: 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Delikatny mus z gęsi i wieprzowiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę i cebulę podsmażyć, dodać pokrojone mięso i przyprawy, dusić do miękkości.
    Pod koniec duszenia dodać sparzoną wątróbkę cielęcą i bułkę. Wszystkie składniki dusić kolejne 15 minut i odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Pokrojone w plastry jabłka skropić sokiem z cytryny i podsmażyć na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodać miód, śliwowicę, rozmaryn i grubo mielony czarny pieprz. Całość smażyć przez 5 minut.
  • 3. Wystudzone mięso zmiksować, dodać masło, koniak, orzechy, morele i rozpuszczoną w wywarze żelatynę. Doprawić do smaku.
  • 4. Formę wyłożyć folią spożywczą, umieścić w niej masę, zawinąć folią i wstawić do lodówki na 2-4 godziny, aby mus zastygł.
  • 5. Mus pokroić w plastry, przełożyć aromatycznymi jabłkami i skropić powstałym sosem. Przed podaniem danie udekorować świeżą miętą, szczypiorkiem, rajskimi jabłkami i cząstkami truskawek. Podawać z jagodami z żubrówką lub ulubionym sosem chutney np. z dyni i imbiru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować