Delikatny Kurczak

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Taki zwykły a taki pyszny

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • dowolna ilość udek z kurczaka
    przyprawa do kurczaka, ja stosuję KAMIS Do Kurczaka Po Węgiersku
    olej KUJAWSKI

Delikatny kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Delikatny Kurczak 1. Surowe udka kurczaka posypać przyprawą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, najlepiej na noc. Nazajutrz porcje mięsa ułożyć na blasze do pieczenia, okryć folią aluminiową, nalać trochę wody by przykryć dno naczynia. Wstawić do piekarnika nastawionego do 220*C na 60 minut (to spowoduje, że mięso będzie miękkie i delikatne w środku), ostrożnie zdjąć folię i odkryte piec jeszcze do 15 minut nie zmniejszając temperatury (to spowoduje, że kurczak na zewnątrz stanie się chrupiący). Tak przygotowane mięso jest miękkie i soczyste a przy tym nie jest ciężkostrawne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy