Delikatny dorsz w pomidorach z serem feta

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Każda kobieta chciałaby zaimponować zdolnościami kulinarnymi gościom w szczególności rodzinie czy teściowej:) i zaprezentować potrawę zdrową, smaczną oraz kolorowo podaną. Do ugotowania tej potrawy namówił mnie mąż, miłośnik ryb. Ja nigdy nie lubiłam ryb, ale od teraz na stałe zagości na moim stole.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    - około 900 g dorsza lub innej białej ryby
    - słoiczek koncetratu pomidorowego
    - 3 puszki pomidorów krojonych
    - 6 ząbków czosnku
    - 4 szt. średniej cebuli lub 6 szt. cebuli dymki
    - oliwa z oliwek lub masło (do zarumienienia cebuli i czosnku)
    - 1 opakowanie sera feta
    - 1 duży pęczek szczypiorku
    - szklanka bulionu warzywnego
    - sól
    - pieprz
    - bazylia
    - oregano
    - suszona pietruszka
    - sok z połówki cytryny
    - blacha do piekarnika
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Delikatny dorsz w pomidorach z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz przyprawiony solą, pieprzem, pietruszką oraz skropiony sokiem z cytryny, nałożony w natłuszczonej masłem blasze. 1. Rozpoczynamy od przygotowania ryby. Najczęsciej kupujemy dorsza głęboko mrożonego, więc pamietajmy, iż jego waga po rozmrożeniu często jest nawet o 100-150 g mniejsza niż na początku. Dlatego lepiej kupić więcej ryby, niż zmniejszać później porcje dla gości. Dorsza rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie skropić dorsza kilkoma kroplami soku z cytryny, dodać szczyptę soli i pieprzu do smaku oraz natrzeć suszona pietruszką. Tak przygotowaną rybę nałożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy.
  • Pomidorowy farsz do dorsza. 2. Przygotowanie farszu zaczynamy od posiekania drobno cebuli, szczypiorku oraz czosnku. Rozgrzewamy oliwę z oliwek lub masło w rondlu bądź głębokiej patelni. Wrzucamy pokrojony czosnek w plastry oraz cebulę i smażymy, aż zarumienią się i zmiękną. Dodajemy pomidory z puszki oraz mały słoiczek koncentratu pomidorowego.
  • Farsz wraz z dorszem na blasze, gotowy do włożenia do rozgrzanego piekarnika. 3. Po doprowadzeniu farszu do wrzenia dodajemy sok z cytryny, bazylię, oregano, pieprz oraz dolewamy szklankę bulionu warzywnego. Tak przygotowany farsz dusić bez przykrycia na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos zgęstnieje, co jakis czas mieszając drewnianą łyżką. Dodam, że im dłużej sos będzie się gotował, tym wyraźniejszy będzie jego smak. W między czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 – 200°C. Po odparowaniu próbujemy sos i doprawiamy na koniec do smaku (każdy ma inne wyczucie soli i przypraw dlatego tutaj pozostawiam dowolność w ilości dodawanych przypraw).
  • 4. Tak przygotowany sos, wylewamy na rybę oraz wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 25 – 30 minut.
  • Pyszny dorsz w pomidorach posypany świeżym szczypiorkiem oraz serem feta, z dodatkiem aromatycznego risotto z dyni. 5. W czasie gdy nasz dorsz będzie zapiekał się w aromatycznym sosie, przygotowujemy dodatek do ryby. Proponuję ryż, bądź pieczone ziemniaczki. Aczkolwiek jeżeli chcemy zaszaleć i jeszcze bardziej zaimponować gościom, możemy w szybki sposób zrobić domowe risotto dyniowe.
    Po upieczeniu dorsza i farszu, przekładamy porcje na talerz oraz dodajemy szczypiorek i skruszony ser feta na wierzch. Życzę wszystkim smacznego!

Porady

Do ugotowania tej potrawy użyłam fileta z dorsza, aczkolwiek możemy użyć każdego rodzaju białej ryby. Potrawę tą możemy przygotować zarówno w piekarniku, jak i na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować