Delikatny bigos z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Połączenie młodej kapusty, dużej ilości zielonego koperku i delikatnego mięsa drobiowego pozwoli nam stworzyć bardzo smaczną, wiosenną potrawę na obiad lub ciepłą kolację.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty
    500 g mięsa mielonego z drobiu ( u mnie z indyka)
    1 pęczek koperku
    2 duże cebule
    2 szyjki z kaczki lub 2-3 skrzydełka z kurczaka
    sól i pieprz czarny do smaku
    łyżka tłuszczu do podsmażenia mięsa ( niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Delikatny bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • poszatkowana kapusta 1. Do garnka w którym będziemy gotować kapustę wlewamy ok. litr wody , wkładamy szyjki z kaczki lub inne drobiowe elementy np. skrzydełka z kurczaka. Solimy i gotujemy do miękkości.
    Kapustę szatkujemy na grube paski.
    Gdy mięso nam się ugotuje wyjmujemy i do garnka z bulionem wrzucamy kapustę. Kapustę wkładamy partiami, wtedy ładnie się kurczy i nie trzeba dolewać za dużo wody.
    Gotujemy chwilę, kapusta ma być jędrna i odstawiamy z palnika.
  • mięso z indyka 2. Cebulę kroimy w kostkę, lekko solimy.
    Na patelnię (do smażenia bez tłuszczu) wlewamy łyżkę zimnej wody, rozgrzewamy i wrzucamy mięso mielone. Smażymy chwilę .
    Z mięsa podczas smażenia wytopi się tłuszcz. Gdy mięso zmięknie, łyżką cedzakową wyjmujemy je i do tłuszczu wrzucamy cebulę.Dusimy do miękkości.
  • koper 3. Świeży koperek siekamy.
  • bigos z młodej kapusty 4. Do garnka z kapustą wrzucamy przysmażone mięso i cebulę .
    Zagotowujemy, do gotującej się potrawy wrzucamy koperek i gotujemy chwilę.
    Nie gotujemy długo, żeby kapusta zachowała jędrność.
    Dodajemy sól i pieprz do smaku.
    Pozwalamy potrawie chwilę odpocząć i smacznego.

Porady

Do smażenia mięsa można użyć tłuszczu -oleju, masła klarowanego -jeśli nasze mięso mielone jest bardzo chude. Kapustę po zakończeniu gotowania można zakwasić sokiem z cytryny, jednak wtedy trzeba ją zjeść tego samego dnia. Może nam po prostu sfermentować. Mięso , które gotowaliśmy można drobno posiekać i wrzucić do kapusty razem z mięsem smażonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Koper Mięso Młoda kapusta Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować