Biszkoptowy delikatniś piankowo-śmietankowy z kawałkami galaretki

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto to powstało z mysla o moich dzieciach -miały ochote na placek z czymś delikatnym i kolorowym.Biszkopty przekładane na przemian masą smietankowa i delikatna pianka truskawkowa z kawałkami galaretki.Po trudach i stresie;) wyszło smaczne, lekkie i kolorowe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:

    6 jajek
    20 dag cukru
    15 dag mąki
    5 dag mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt ciemny:Składniki na biszkopt kakaowy:

    3 jajka, 10 dag cukru,
    10 dag mąki,2,5 dag mąki ziemniaczanej ,
    1\2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 ,5 łyzeczka ciemnego kakao-

    Masa smietankowa z serem ricotta:

    300 ml śmietany 30%
    25 dag sera ricotta
    4 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru

    Masa piankowa truskawkowa:
    Składniki na masę piankową truskawkową:

    1,5 galaretki truskawkowej
    1,5 szklanki wody
    200 ml śmietanki
    kilka truskawek jak kto ma(ja uzyłam z zapasów zamrażarki)
    2-3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo -galaretka truskawkowa.
    Polewa np czekoladowa. lub cukier puder.

Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki Pianka

Biszkoptowy delikatniś piankowo-śmietankowy z kawałkami galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt jasny:Mąkę i proszek do pieczenia razem wymieszać.
    Białka ubić na sztywną pianę powoli dodając cukier, następnie co jakiś czas dodawać żółtka,potem mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w180 st. około 35 minut.Wystudzić.

    2.Biszkopt ciemny:
    Upiec biszkopt:
    Postępujemy podobnie jak ..biszkopt jasny , + dodac kakao..Piec w 180 st , około 35 minut.

    3.Galaretke truskawkowa przygotowac wg instrukcji i odstawic do ostudzenia i lekkiego stężenia

    4.Masa smietankowa: Żelatynę namoczyć w małej ilości wody.
    Śmietankę ubić z cukrem na sztywną masę, dodać ser i wymieszać.
    Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej , wymieszać z łyżka masy, po czym przełożyć do reszty masy i wymieszać.

    5. Masa piankowa truskawkowa: Śmietankę ubić z cukrem i resztą składników i dodać kawałki tężejącej galaretki. Wymieszać .
    --------------------------------
    Biszkopt jasny przekroić na poł , Na połowe biszkoptu jasnego wyłozyc masę śmietankową , następnie przykryć blatem ciemnym((ściełam delikatnie wierzch biszkoptu) na który nałozyć masę truskawkowa , włozyć na chwile do lodówki do lekkiego stęzenia .Gdy lekoo stężeje przykryć druga połowa jasnego biszkoptu. Ciasto wstawic do lodówki.
    Przed podaniem mozna posypac cukrem pudrem ewentualnie polac polewa czekoladową-ja uzyłam niewielkiej ilośći gotowej polewy robiąc gdzie nie gdzie tzw. esy floresy.

Porady

Zeby biszkopt był równy smaruje tłuszczem i posypuje maka tylko dno blachy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować