Delikatne pulpety z indyka z ziemniakami

4.5 (147 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Delikatne pulpety przygotowywane z myślą o rodzicach, ale także i małym dziecku, które jak zwykle dobiera się do obiadu rodziców.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Mielone mięso z indyka: 500 gramów
    - bułka tarta: 3 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - przyprawa do indyka: 1 łyżeczka
    - sól: 2 szczypty

    - ziemniaki: 600 gramów
    - ogórek zielony: 1 sztuka
    - jogurt naturalny: 0.1 litra

    - woda: 0.3 litra
    - mąka: 2 łyżki
    - śmietana 12%: 2 łyżki
    - posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Delikatne pulpety z indyka z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Delikatne pulpety z indyka z ziemniakami 1. Mielone mięso wymieszać razem z jajem, solą, bułką tartą i przyprawą do indyka. Z tak utworzonej masy ulepić pulpety. Ich wielkość dostosować należy do własnych preferencji - mogą być trzy duże, może być więcej małych .
  • Delikatne pulpety z indyka z ziemniakami 2. Ulepione pulpety wrzucić do lekko osolonej gotującej się wody i gotować przez ok. 30-40 minut. W międzyczasie ugotować ziemniaki i przygotować mizerię (ogórki zetrzeć na tarce lub pokroić na plasterki, dodać jogurt naturalny i posolić do smaku).
  • Delikatne pulpety z indyka z ziemniakami 3. Do osobnego naczynia wlać wodę i zagotować (można też wykorzystać wodę z zagotowanych uprzednio pulpetów). Do gotującej się wody dodać rozcieńczoną w niewielkiej ilości wody mąkę. Następnie dołożyć posiekaną natkę pietruszki. Gotować ok. 3 minuty, doprawić solą do smaku. Ugotowane pulpety dołożyć do sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Ogórek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować