Delikatne pulpeciki z indyka z warzywami i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób

Zapewniam, że takie pulpeciki posmakują zarówno dzieciom - jak i dorosłym. Są pyszne, delikatne i mało kaloryczne. To świetna propozycja na szybki oraz lekki obiad.

  • 25 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (około 10 sztuk w zależności od wielkości)
    Pulpeciki:
    250g mięsa mielonego z fileta indyka (może być dowolne)
    1/2 suchej bułka namoczonej w mleku/wodzie
    1 jajko
    1/2 ugotowanej marchewki
    1/2 ugotowanej pietruszki
    1/4 pora (małego)
    1/3 pęczka świeżego koperku
    1 ząbek czosnku
    majeranek
    sól, pieprz
    Ponadto:
    mąka do obtaczania pulpetów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Delikatne pulpeciki z indyka z warzywami i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę z pietruszką zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w niewielką kostkę, a czosnek z koperkiem drobno posiekać.
    Mięso dokładnie wyrobić z bułką odciśniętą z mleka/wody, jajkiem oraz resztą składników.
    Masę mięsną doprawić do smaku i uformować z niej kuleczki - u mnie wielkością przypominające orzech włoski.
    Każdą kulkę obtoczyć w mące.
    Pulpeciki ostrożnie włożyć do wrzątku (*) i gotować maksymalnie do 10 minut.

Porady

(*) Często do wrzątku dodaję listki laurowe, ziele angielskie, domową vegetę i/lub odrobinę soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować