Delikatne placuszki bananowe z pestkami dyni i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Placki te to doskonała propozycja nie tylko dla dzieci, ale również i dla dorosłych. Są bardzo delikatne, soczyste oraz... przepyszne. Ich bananowy smak został wzbogacony o zdrowe pestki z dyni, ale żeby całość nie była nijaka dodałam do nich cynamon.

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (około 14 sztuk)
    300g bananów (*)
    3 łyżki mąki (u mnie orkiszowa)
    3 łyżki maślanki (może być jogurt naturalny)
    1 jajko
    Dodatkowo:
    30g prażonych pestek z dyni
    1/2 łyżeczki cynamonu
    Ponadto:
    olej/masło do smażenia
    U mnie do podania:
    prażone pestki z dyni
    olej z pestek dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Delikatne placuszki bananowe z pestkami dyni i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki z dyni drobno zmielić.
    (Użyłam młynka do mielenia kawy.)
    Natomiast kawałki bananów należy umieścić w misce i podusić za pomocą widelca.
    (Puree bananowe nie musi być idealnie gładkie.)
    Do bananów dodać pestki, jajko, mąkę, maślankę oraz cynamon.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do 2-3 minut) i ostrożnie przewrócić na drugą stronę.
    Dosmażyć jeszcze przez chwilkę.
    Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.
    (Ja posypałam je dodatkową porcją pestek oraz delikatnie polałam olejem z pestek dyni.)

Porady

(*) Najlepiej użyć bananów bardzo dojrzałych, dzięki czemu placuszków nie trzeba dosładzać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować