DELIKATNE CIASTO

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Delikatne i puszyste ciasto. Całe rozpływa się w ustach.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36%
    6 łyżek cukru pudru
    cały cukier waniliowy
    3 łyżki żelatyny
    100 ml gorącej wody

    Dodatkowo:
    200 g herbatników

    Polewa:
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    8 łyżek mleka

Delikatne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
    Odstawiamy do wystygnięcia.
    Śmietankę ubić na sztywno.
    Na koniec dodajemy cukier waniliowy , cukier puder i rozpuszczoną żelatynę.
    Ubijamy jeszcze przez chwilę aby cukry i żelatyna dobrze połączyły się ze śmietanką.
    W blaszce ( 20 cm na 30 cm )układamy herbatniki. Wykładamy naszą śmietanową masę i dostawiamy do lodówki na około 2 godziny.
    15 minut przed wyciągnięciem ciasta z lodówki robimy polewę . Czekoladę łamiemy na kostki wrzucamy do miski wlewamy mleko i całość wkładamy do mikrofali na 2 minuty i 30 sekund ( można zrobić to nad kąpielą wodną ja wolę w mikrofali ) po wyciągnięciu dokładnie mieszamy łyżką. Odkładamy do ostygnięcia. Nasze ciasto wyciągamy z lodówki wylewamy na nie naszą polewę , rozprowadzamy równo . Wkładamy do lodówki na całą noc.

Porady

Ciasto robi się krócej. Ja wypisałam 2,5 godziny , ponieważ policzyłam wraz odstawieniem ciasta na 2 godziny do lodówki aby mogło całe zgęstnieć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy