Delikatne babeczki migdałowe z brzoskwiniami (do góry nogami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Foremki na małe babeczki równomiernie natłuścić olejem w sprayu. Masło pokroić na 12 równych kostek i umieścić w zagłębieniach foremek oraz wsypać po 0,5 łyżki brązowego cukru.
Brzoskwinie umyć, pokroić w plasterki. Plastry ułożyć po 2-3 na masło z cukrem.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną z migdałami, proszkiem do pieczenia i solą. Ubić masło, cukier i cukier wanilinowy na puszystą masę, pojedynczo dodawać jajka, ciągle mieszając do uzyskania puszystej konsystencji. Dodać masę z mąki oraz jogurt, wymieszać na gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na 12 foremek, piec w piekarniku przez ok. 20-25 minut
Upieczone muffiny przestudzić w formie 3-4 minuty, po czym nożem obkroić muffinki dookoła, aby nie były przyklejone do formy. Następnie na formę nałożyć tacę i sprawnym ruchem odwrócić całość do góry nogami.
Następnie przewrócić na talerz i polukrować gdy są jeszcze ciepłe. Oprószyć płatkami migdałów.
SMACZNEGO
Komentarze