Miło, kiedy z kuchni rozchodzi się zapach domowych zup. Intensywny zapach gotującego się pora czy ziemniaka przygotowuje kubki smakowe do rozkoszy, którą odczujemy po skręceniu ognia spod garnka. Oto przepis na podstawową zupę – najmniej skomplikowaną i bardzo smaczną.
0 (0 ocen)
Porady
WARIACJE NA TEMAT ZUP CEBULOWO-ZIEMNIACZANA. Zastąpić por cebulą albo użyć obu warzyw. POROWO-ZIEMNIACZANA ZE ŚMIETANĄ Zmiksować ugotowaną zupę i zmieszać z ½ szklanki gęstej śmietany. Przed podaniem odgrzać na wolnym ogniu. Z RUKWI WODNEJ Pięć minut przed zestawieniem garnka z ognia dorzucić wiązkę umytych liści rukwi wraz z łodyżkami. Całość zmiksować i udekorować listkami świeżej rukwi. NA ZIMNO Na przykład zupa krem z porów. Zmiksować którąkolwiek z wyżej wymienionych zup, dodać ½ szklanki śmietany, wymieszać i schłodzić. Tuż przed podaniem doprawić do smaku; można dodać schłodzoną śmietanę. Posypać każdą porcję świeżym siekanym szczypiorkiem lub pietruszką (lub listkami świeżej rukwi wodnej). SOUPE DU JOUR – ZUPA DNIA. Czyli: wykorzystać wszystko, co jest pod ręką, np. kalafior, brokuł, groszek zielony, szpinak – gotowane lub surowe. W ten sposób można wpaść na swoje własne, cudowne pomysły i odkrywać sekretne „domowe przepisy”.
Komentarze