Delikatna zupka porowo-ziemniaczana.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Miło, kiedy z kuchni rozchodzi się zapach domowych zup. Intensywny zapach gotującego się pora czy ziemniaka przygotowuje kubki smakowe do rozkoszy, którą odczujemy po skręceniu ognia spod garnka. Oto przepis na podstawową zupę – najmniej skomplikowaną i bardzo smaczną.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki posiekanego pora (części białe i miękkie zielone)
    3 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
    6 szklanek wody
    1 ½ łyżeczki soli
    ewentualnie ½ szklanki kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Delikatna zupka porowo-ziemniaczana. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować składniki w 3-litrowym rondlu. Przykryć niezbyt szczelnie pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut, do czasu aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku. Podawać w takiej wersji lub jako zupę krem. Każdą porcję można udekorować kleksem śmietany.
  • 2. PRZYGOTOWANIE PORÓW
    Odkroić korzonki. Pozostawić liście, odcinając tylko końcówki. Przycięte pory powinny mieć długość ok. 15-17 cm. Rozkroić każdą sztukę wraz z liśćmi (zaczynając ok. 1 cm od nasady korzenia) wzdłuż na połowę, a następnie jeszcze raz, na ćwiartki. Rozdzielić liście i umyć dokładnie pod zimną bieżącą wodą. Pory można przyrumienić i poddusić w całości lub posiekać i wrzucić do zupy. Chcąc uzyskać julienie (drobne paseczki), należy pokroić pory w kawałki o długości 5 cm, rozpłaszczyć liście na desce i pokroić je wzdłuż w słupki.
  • 3. MIKSOWANIE ZUPY
    Z użyciem blendera: ustawić urządzenie pionowo w garnku z zupą, włączyć i prowadzić ruchami okrężnymi, ale nie zbliżać końcówki miksującej do powierzchni zupy.
    Z użyciem robota kuchennego: odcedzić zupę, przesypać stałe składniki do robota, dodać trochę wywaru i zmiksować, dolewając w razie potrzeby nieco więcej płynu.
    Z użyciem maszynki do rozdrabniania warzyw: odcedzić zupę, a warzywa zmielić, dodać po odrobinie wywaru.

Porady

WARIACJE NA TEMAT ZUP CEBULOWO-ZIEMNIACZANA. Zastąpić por cebulą albo użyć obu warzyw. POROWO-ZIEMNIACZANA ZE ŚMIETANĄ Zmiksować ugotowaną zupę i zmieszać z ½ szklanki gęstej śmietany. Przed podaniem odgrzać na wolnym ogniu. Z RUKWI WODNEJ Pięć minut przed zestawieniem garnka z ognia dorzucić wiązkę umytych liści rukwi wraz z łodyżkami. Całość zmiksować i udekorować listkami świeżej rukwi. NA ZIMNO Na przykład zupa krem z porów. Zmiksować którąkolwiek z wyżej wymienionych zup, dodać ½ szklanki śmietany, wymieszać i schłodzić. Tuż przed podaniem doprawić do smaku; można dodać schłodzoną śmietanę. Posypać każdą porcję świeżym siekanym szczypiorkiem lub pietruszką (lub listkami świeżej rukwi wodnej). SOUPE DU JOUR – ZUPA DNIA. Czyli: wykorzystać wszystko, co jest pod ręką, np. kalafior, brokuł, groszek zielony, szpinak – gotowane lub surowe. W ten sposób można wpaść na swoje własne, cudowne pomysły i odkrywać sekretne „domowe przepisy”.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować