Delikatna zupa z fasolką szparagową i cukinią

0 (0 ocen)

  • 35 min

To mój kolejny przepis, kiedyś wymyślony dla dzieci. Smaczna, delikatna letnia warzywna zupa.

  • 35 min

Składniki:

  • 200 g obranej fasolki szparagowej
    80 g obranej marchewki
    50 g obranej pietruszki- korzenia
    50 g obranego selera- korzenia
    330 g młodych, obranych ziemniaków
    100 g młodej cukinii ze skórką
    3 łyżki czubate masła
    sól, biały pieprz- do smaku
    zielona pietruszka

    Zaprawka:
    2 łyżki czubate śmietany, lekko kwaśnej
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Delikatna zupa z fasolką szparagową i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa na zupę- obrane i pokrojone 1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.Korzenne- obieramy ze skórki.
    Kroimy w kostkę.
    Wlewamy wodę. Gotujemy do miękkości.
  • ugotowana, zabielona zupa warzywna 2. Przygotowujemy zaprawkę z mąki i śmietany. Dokładnie mieszamy. Wlewamy trochę gorącej zupy. Wlewamy do garnka.
    Na końcu do zupy dodajemy masło, chwilkę gotujemy.
    Dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki.
  • delikatna zupa z fasolką szparagową i cukinią 3. Gorącą zupę porcjujemy na talerzu.
    Podajemy na obiad z pieczywem lub samodzielnie.
  • zupa z fasolką szparagową i cukinią 4. Smacznego :)

Porady

Można użyć fasolki szparagowej mrożonej. Takie warzywa nie tracą witamin. Pietruszkę w sezonie zastępujemy innymi zielonymi ulubionymi ziołami, np majerankiem, koperkiem. Młode warzywa gotują się krótko, zatem pilnujmy, aby się nie rozgotowały. W wersji lżejszej śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować