Delikatna zielona pianka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Zielona pianka z dodatkiem zdrowej spiruliny z alg morskich. Lekki i puszysty.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE KAKAOWE
    - 1/2 kostki masła
    - 1/2 kostki margaryny
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 2 łyżki kakao
    - 4 łyżki cukru

    PIANKA Z DODATKIEM SPIRULINY
    - 3 szklanki mleka
    - 2 galaretki agrestowe
    - 1 płaska łyżka spiruliny
    - 2 łyżki cukru pudru

    KREM ZIELONY
    - 1 krem do tortu waniliowy
    - szczypta zielonego barwnika
    - 3/4 szklanki mleka

    DODATKOWO DO OZDOBY
    - małe beziki
    - keks z kremu
    - makaroniki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Pianka

Delikatna zielona pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Wszystkie składniki wyłożyć na stolnice i zagnieść ciasto. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1cm. Wyłożyć na blachę i piec przez 20min. w temperaturze 180 stopni.

    PIANKA
    1. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, odstawić aż zacznie tężeć.
    2. Mleko wlać do misy robota i ubijać na wolnych obrotach , jak mleko będzie już troszkę spienione zwiększyć obroty i nadal ubijać przez 10min.
    3. Do mleka dodać cukier puder, tężejącą galaretkę oraz spiruline, ubijać jeszcze przez chwilkę.
    4. Piankę wyłożyć na ostudzone ciasto.

    KREM ZIELONY
    1. Krem do tortu, mleko oraz barwnik przełożyć do misy robota i ubijać przez 3 minuty.
    2. Wyłożyć na piankę.
    3. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 1h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować