DELIKATNA PIECZEŃ Z ŁOPATKI

  • wyświetlono: 1380 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pieczeń z łopatki, peklowana i upieczona z odrobiną przypraw jest bardzo delikatna i smaczna. Można ją pokroić w plastry, podać na ciepło jako danie obiadowe. Po schłodzeniu pieczeń nadaje się jako dodatek do pieczywa. Pieczeni z łopatki jest bardzo delikatna, miękka i smaczna. Polecam.

Mariola123
  • 15 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1,3-1,5 kg łopatki wieprzowej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka majeranku
1 łyżka papryki słodkiej
3 ząbki czosnku
PEKLÓWKA :
1 litr wody
35 g peklosoli
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
6 kulek pieprzu
3-5 ząbków czosnku z łuskami

Sposób przygotowania przepisu:

DELIKATNA PIECZEŃ Z ŁOPATKI

  • 1. Peklówka- czosnek kroimy na kawałki, przekładamy do miseczki z liściem, zielem, solą peklującą i pieprzem. Zalewamy wrzątkiem około 200 ml i dokładnie mieszamy. Kiedy zalewa wystygnie uzupełniamy wodą aż uzyskamy 1 litr zalewy.
    Mięso myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy peklówką, ( mięso powinno być pod wodą ), odkładamy w chłodne miejsce na 12- 24 godziny.
    Wyjmujemy je z peklówki i odkładamy aby mięso obciekło, czosnek z zostawiamy.
    Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pieprzem, papryką i majerankiem. Nacieramy mięso z każdej strony.
    Dokładnie i ciasno zwijamy mięso aby powstała pieczeń. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, przykrywamy i pieczemy około 2 godziny w temperaturze 180 % C, lub trochę mniejszej. Po 1,5 godzinie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy mięsu się podpiec.
    Wyjmujemy z piekarnika, mięsu pozwalamy ostygnąć, odwijamy nić i kroimy na plastry.
    Pieczeń nadaje się do podania na ciepło jako danie obiadowe, lub na zimno jako dodatek do pieczywa.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczeńpieczeń z łopatki

Komentarze

Podobne przepisy

pieczeń z bażanta

Dodane przez: EwaW2910

Pieczeń z bażanta

Propozycja z wykorzystaniem gotowanego...

Świąteczna pieczona łopatka z czosnkiem

Dodane przez: Oryginalny smak

Świąteczna pieczona łopatka z czosnkiem

Aromatyczna pieczeń z łopatki wieprzowej...

Pieczeń (mozaika) drobiowa z piersi kurczaka

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Pieczeń (mozaika) drobiowa z piersi kurczaka

Przepyszna pieczeń zrobiona z piersi...

Pieczeń boczkowa z warzywami

Dodane przez: KatarzynaJ

Pieczeń boczkowa z warzywami

Doskonała na ciepło i na zimno....

pieczeń

Dodane przez: Mała0801

Pieczeń rzymska z indyka

Przepyszna , zdrowa pieczeń w sam...

image-0gu206n

Dodane przez: monika016

Pieczony filet z kurczaka na kanapki

Z mnóstwem przypraw, soczysta i...