Delikatna filet z indyka (wedlina z szynkowara )

4.5 (175 ocen)

  • 5 godz. 50 min

Pyszny, delikatna domowa wedlina z szynkowara .

  • 5 godz. 50 min

Składniki:

  • Skladniki :
    *60-70 dkg fileta z indyka
    * 2 plaskie lyzeczki peklosoli
    * 2 plaskie lyzeczki zelatyny wieprzowej
    * 3 lyzeczki przyprawy John (lub innej wedlug uznania )

Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Delikatna filet z indyka (wedlina z szynkowara ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * Filet myjemy , osuszamy , pozbywamy sie wszystkich zbednych blon i kroimy w sredniej wielkosci kostke . Mieso umieszczamy w misce , dodajemy przyprawe , zelatyne ,peklosol i wszystko dokladnie mieszamy reka.
  • 2. * Mieso umieszczamy w szynkowarze , dokladnie dociskamy aby pozbyc sie powietrza .
  • 3. * Szynkowar zamykamy i wkladamy do lodowki na 24-48 godzin .
  • 4. * Po uplywie tego czasu szynkowar umieszczamy w garnku ( na dnie powina byc sciereczka ) , nalewamy wody do 3/4 wysokosci szynkowara , ewentualnie gdyby nam ubylo w pozniejszym czasie , dolewamy goracej wody ).
  • 5. * Doprawadzamy mieso do temperatury 80 st . (mierzymy specjalnym termometrem do miesa ) i gotujemy okolo 50 minut.
    * Nastepnie nalezy szynkowar wyjac , pozostawic do calkowitego ostygniecia i wlozyc do lodowki na min. 12 godzin.
  • 6. *Po tym czasie wyjmujemy wedline (w razie trudnosci z wyjeciem , polewamy szynkowar goraca woda ) .

Porady

Moj szynkowar jest o pojemnosci 900 ml .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Pierś z indyka Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować