Delicje

0 (0 ocen)

Mój synek bardzo lubi delicje. Postanowiłam, że zamiast kupować gotowe mogę je zrobić sama. I w taki oto sposób wymyśliłam ten przepis. Od tej pory synek już nie chce kupnych delicji:)

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka,
    75g mąki pszennej,
    70g drobnego cukru do wypieków.

    Dodatkowo:
    galaretka truskawkowa,
    200g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Delicje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surowe delicje 1. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać, dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Wylać na przygotowaną dużą blaszkę o wym. 42x37cm. Piec ok. 10min w temp. 180st. Ostudzić. Wycinać biszkopciki foremką w kształcie serduszek wycinać
  • Surowe delicje2 2. Galaretkę rozpuścić w 1/2l wrzątku. Wylać na blaszkę i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie foremką w kształcie serduszka wycinamy serca, ale foremka musi być mniejsza od tej, którą wycinaliśmy biszkopty. Czekoladę stopić na parze. Odrobiną czekolady posmarować biszkopt, nałożyć galaretkę, docisnąć. Odstawić na 10min. Następnie oblać czekoladą. Wstawić na ok.30min do lodówki, aby czekolada całkiem zastygła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy