Delicja jabłkowa z rurkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne ciasto, na kwaskowym spodzie , z masą jabłkową i budyniową, a między nimi niespodzianka. Z nutką czekolady...

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    2 kisiele cytrynowe
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    1,5 kg. jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    Masa budyniowa:
    1 litr soku pomarańczowego
    2 budynie śmietankowe
    4 łyżki cukru
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
    1 opakowanie rurek waflowych z kremem czekoladowym[150 g.]
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
    posypka cukrowa
    Polewa:
    100 g. czekolady mlecznej
    2 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Delicja jabłkowa z rurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Jajka ubijam z cukrem, ciągle miksując dodaje olej, mąkę zmieszaną z kisielami i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę, piekę 30 minut w temp. 180 stopni. Studzę.Jabłka obieram, duszę aż odparują nadmiar soku, dodaje galaretki, mieszam, pozostawiam do przestudzenia. 3 szklanki soku wstawiam do zagotowania, w szklance soku mieszam budynie, cukier i mąkę ziemniaczaną, wlewam do gotującego soku, gotuję budyń, zestawiam.
  • jk 2. Na wystudzone ciasto wykładam letnie jabłka, na jabłkach układam rurki, po długości blaszki. Na rurki wylewam jeszcze ciepłą masę, delikatnie wyrównuje. Ciasto pozostawiam w chłodzie do wystudzenia.
  • jk 3. Ciasto polewam polewą z podgrzanej śmietany z czekoladą. Posypuję posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować