Delicja bakaliowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasta piekę bardzo często, bo moja rodzina nie wyobraża sobie dnia bez słodkości. Jesteśmy wielkimi łasuchami.

Składniki:

  • Ciasto: 8 białek
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 3 żółtka
    ● łyżka mąki
    ● po 10 dag rodzynek i wiórków kokosowych
    ● 20 dag orzechów
    ● łyżeczka proszku do piecz.
    Krem: 2 op. budyniu śmietank.
    ● puszka brzoskwiń
    ● 3 łyżki cukru
    ● masło
    ● łyżka mąki
    ● 5 żółtek
    ● 2 op. delicji
    ● 2 galaretki brzoskwiniowe

Delicja bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy, dodajemy cukier,
    żółtka, mąkę i proszek. Mieszając, wsypujemy zmielone orzechy,
    wiórki i rodzynki. Ciasto
    dzielimy na pół i wkładamy do
    2 foremek (22x11 cm). Pieczemy
    ok. 25 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Sok z brzoskwiń zagotowujemy
    z cukrem. Wlewamy budynie wymieszane
    z 750 ml wody, mąką
    oraz żółtkami. Gotujemy, studzimy
    i ucieramy z masłem. Galaretki
    rozpuszczamy we wrzątku.
  • 3. Na ciasto wykładamy 1/3 kremu,
    delicje (czekoladą na krem),
    1/3 kremu, ciasto, 1/3 kremu,
    pokrojone brzoskwinie. Zalewamy tężejącymi
    galaretkami,
    posypujemy wiórkami. Wstawiamy
    do lodów

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy