Delicja

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    25 dag margaryn
    1 szklanka cukru pudru
    1 jajko
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Masa serowa
    50 dag sera zmielonego
    3 jaka
    20 dag cukru pudru
    20 dag masła
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    1/2 szklanki mleka

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1 łyżka masła
    1 galaretka (dowolny kolor)

Delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zarobić kruche ciasto i upiec 3 placki w temp. 180*C przez ok. 20 min.
  • 2. Masa serowa:
    Żółtka utrzeć masłem i cukrem, dodać ser i ubitą pianę. Wmieszać i gotować, ciągle mieszając. W mleku rozpuścić budyń i wlewać do sera, cały czas mieszają, gotować aż zgęstnieje. Gorący ser nałożyć na placek i przykryć drugim plackiem.
  • 3. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka i smażyć. o rozprażonych jabłek dodać suchą galaretkę i jeszcze przez chwilę smażyć. Przestudzoną masę jabłkową rozsmarować na cieście. Przykryć trzecim plackiem. Wierzch ciasta polać polewą.

Komentarze

Podobne przepisy