Dekoracyjne ciasto z galaretkami

  • wyświetlono: 2123 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Smaczny pomysł na uroczystości rodzinne, miłe spotkania ze znajomymi. Dla łasuchów ciast- w sam raz. Oczy same jedzą.

  • 120min

Składniki

Biszkopt:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju słonecznikowego
cukier waniliowy

Masa budyniowa:
25 dag masła
3 szklanki mleka
4 płaskie łyżki maki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
aromat cytrynowy
2 żółtka
1 budyń waniliowy- bez cukru

Bita śmietana:
1/ 2 litra śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 śmietana "Śnieżka"
1 łyżka żelatyny

Dodatki:
3 różnokolorowe galaretki

Sposób przygotowania przepisu:

Dekoracyjne ciasto z galaretkami

  • ukręcanie biszkopta1. Wykonanie biszkopta:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po 1 żółtku, miksujemy.
    Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy olej.
    Ciasto przelewamy na blachę 26 x 36, wyłożoną pergaminem.
    Pieczemy ok. 30- 35 min. w temp. 160 stopni C.
    Na chwilkę zostawiamy w piecu, studzimy, zdejmujemy pergamin.
  • przekrojony biszkopt2. Biszkopt przekrawamy na 2 placki.
  • ubijanie śmietany3. Bita śmietana:
    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy razem z cukrem na sztywno. Wsypujemy "Śnieżkę", a pod koniec wlewamy żelatynę. Wcześniej rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko studzimy.
  • posiekane kolorowe galaretki4. Galaretki- każdą osobno, rozpuszczamy w mniejszej ilości wody. Schładzamy.
    Jeśli mocno zastygną- kroimy w kostkę.
  • 5. Masa budyniowa:
    Przesianą mąkę i budyń rozpuszczamy w połowie zimnego mleka.
    Resztę mleka gotujemy, wlewamy budyń. Gotujemy chwilkę. Uważajmy, aby nie przypalić.
    Zdejmujemy z ognia, studzimy.
    Ucieramy mikserem masło razem z żółtkami.. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
    Na końcu wlewamy sok i aromat z cytryny.
  • biszkopt plus masa budyniowa6. Składanie ciasta:
    biszkopt
    masa budyniowa
  • biszkopt, masa budyniowa, pokrojone galaretki7. pokrojone galaretki różnokolorowe
  • dekoracyjne ciasto z galaretkami8. biszkopt
    bita śmietana
    pozostałe pokrojone galaretki
  • dekoracja na Walentynki9. Schładzamy w lodówce.
    Kroimy na porcje, dekorujemy według uznania.
  • udekorowane ciasto na Walentynki10. Smacznego :)

Porady

Zamiast gotowanej masy budyniowej, możemy ubić jajka na parze i zrobić dowolny krem maślany. W jasnym- ładnie wyglądają kolorowe galaretki.
Jeśli ktoś woli wersję mniej słodką może zrobić masę np z serka homo. A do biszkopta użyć mniej cukru.
Pamiętajmy, aby masę budyniową przed ucieraniem, zbytnio nie schładzać, nie w lodówce. Mogą pojawić się grudki.
Proces studzenia galaretki możemy przyspieszyć wkładając zimną- do zamrażalnika- na chwilkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiebita śmietanamasa budyniowamój pomysłwalentynkikolorowe galaretkina uroczystości rodzinnedo kawkidekoracyjny wypiekłatwe wykonanieurodzinowe ciastona święta słodki wypiekdekoracyjne ciasto z galaretkamibiszkopt z masą budyniową i galaretkami

Komentarze

Podobne przepisy

Tulipan z pianką serową i galaretkami

Dodane przez: Agnieszka Rec

Ciasto tulipan z pianką serową i galaretkami

Ciasto Tulipan przełożone masą...

Kolorowe chmurki

Dodane przez: Anna Skotniczna

Ciasto Ptasie mleczko z galaretkami

Bardzo puszyste i kolorowe ptasie...

image-0xvgbrp

Dodane przez: Bibianna

Ciasto z galaretkami bez pieczenia

Pyszne, szybkie i piękne ciasto,...

image-11c6glx

Dodane przez: aniołek19

Ciasto z delicjami i kolorowymi galaretkami

Niezwykle efektowne ciasto oraz...

Kolorowiec

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto z galaretkami - Barwna gracja

Pyszne ciasto z masa smietankowa...

Śmietanowiec z galaretkami

Dodane przez: Di bloguje

Śmietanowiec z galaretkami

Ciasto to jest znane pod różnymi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE