DE VOLAY Z SŁONECZNIKIEM

0 (0 ocen)

Dodanie zrumienionych ziaren słonecznika nadaje kotletom zupełnie innego wspaniałego smaku.Mają ciekawy i do tego chrupiący smak.

Składniki:


  • 2 podwójne filety z kurczaka
    15 dkg.żółtego sera
    1/2 kostki masła
    4 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
    4 jajka

    sól,pieprz do smaku,mąka,bułka tarta,ziarna słonecznika do panierki,olej do smażenia.

De volay z słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.


    Filety umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Przeciąć wzdłuż grzbietu na połowę.Każdą połówkę rozciąć ponownie po grubości na połowę,lekko rozbić,posypać solą,pieprzem.
  • 2.
    Ser pokroić w kostkę,4 łyżki ziaren słonecznika zrumienić lekko na suchej patelni i przestudzić,masło pokroić na 8 kawałków.
  • de.volay z słonecznikiem 3.
    Na każdy filet ułożyć porcję sera,masła,posypać słonecznikiem .
  • de.volay z słonecznikiem 4. Zwinąć w roladkę,posypać solą,pieprzem.
  • de.volay  z słonecznikiem 5. Każdy zwinięty kotlet obtoczyć w mące,lekko dociskając całość rękoma.
  • de.volay z słonecznikiem 6.
    Jajka roztrzepać,przyprawić do smaku solą,pieprzem.Maczać zwinięte roladki i panierować w bułce tartej wymieszanej z ziarnami słonecznika.
  • de.volay z słonecznikiem 7. Na patelni rozgrzać olej,włożyć roladki / muszą być przykryte do 3/4 wysokości w oleju/ i smażyć z dwóch stron na rumiano
  • de.volay z słonecznikiem 8.
    Zdjąć z patelni,osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • de.volay z słonecznikiem 9.
    Podawać z frytkami,z ziemniakami z wody utłuczonymi z masłem z dodatkiem ulubionej surówki.Smaczne również na zimno jako dodatek do chleba.

Komentarze

Podobne przepisy