De volay z słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Filety umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Przeciąć wzdłuż grzbietu na połowę.Każdą połówkę rozciąć ponownie po grubości na połowę,lekko rozbić,posypać solą,pieprzem.
2.
Ser pokroić w kostkę,4 łyżki ziaren słonecznika zrumienić lekko na suchej patelni i przestudzić,masło pokroić na 8 kawałków.
3.
Na każdy filet ułożyć porcję sera,masła,posypać słonecznikiem .
4.Zwinąć w roladkę,posypać solą,pieprzem.
5. Każdy zwinięty kotlet obtoczyć w mące,lekko dociskając całość rękoma.
6.
Jajka roztrzepać,przyprawić do smaku solą,pieprzem.Maczać zwinięte roladki i panierować w bułce tartej wymieszanej z ziarnami słonecznika.
7. Na patelni rozgrzać olej,włożyć roladki / muszą być przykryte do 3/4 wysokości w oleju/ i smażyć z dwóch stron na rumiano
8.
Zdjąć z patelni,osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
9.
Podawać z frytkami,z ziemniakami z wody utłuczonymi z masłem z dodatkiem ulubionej surówki.Smaczne również na zimno jako dodatek do chleba.
Komentarze