De volaille z pieczarkami i jajkiem

5 (180 ocen)

Często przyrządzam je na obiad i podaję z opiekanymi ziemniakami i surówką. Są smaczne i soczyste, polecam.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

    300 gram pieczarek

    3 łyżki masła

    3 jajka ugotowane na twardo

    1 cebula

    Pół pęczka posiekanej natki pietruszki

    Sól,pieprz

    Przyprawa do kurczaka

    Panierka:

    Mąka pszenna

    2 Jajka

    bułka tarta

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Jajko

De volaille z pieczarkami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebule obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na maśle do odparowania wody z pieczarek. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso mielimy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, dokładnie mieszamy. Na dłoń nakładamy niewielką ilość mięsa, nakładamy porcję farszu i zlepiamy formując podłużne de volaille. Obtaczamy w mące, układamy na talerzu, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażymy w głębokim oleju na złoty kolor z obydwu stron.

Porady

De volaille podajemy z opiekanymi ziemniakami i surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pieczarki Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować