Wszyscy znamy klasyczną wersję de volaille z serem, bądź pieczarkami. Ja chciałam przełamać ten smak dlatego wymyśliłam zupełnie coś innego. Piersi wykonane w ten sposób są mniej kaloryczne a takze delikatne w smaku i wyjątkowe.
40 min
Składniki:
filety z kurczaka
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
ser feta
bazylia
oregano
ostro i słodka papryka
pieprz, sól
makaron tagliatelle
oliwa z oliwek
1 czerwona cebula
garść migdałów
De volaille z fetą i tagliatelle z paprykowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz do de volaille: ser feta rozgniatamy z cebulą pokrojoną w drobną kosteczke, pieprzem oraz ziołami(oregano i bazylia)
Paprykę zieloną i żółtą kroimy w cienkie paseczki.
Rozbite filety z kurczaka smarujemy wykonanym farszem i układamy pokrojone paseczki papryki. Zawijamy w rulon.
2.Gotowe roladki posypujemy równomiernie mieszanką przypraw tj: oregano, pieprz, sól, ostra i słodka papryka. Tak przygotowane piersi z kurczaka gotujemy pod przykryciem na parze ok 20 min.
3.Pesto paprykowe: czerwoną, zieloną i żółtą paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy ok 8-10 min na patelni. Następnie w miseczce mieszamy rozgniecione 2 ząbki czosnku, garść migdałów, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i bazylię oraz podsmażoną paprykę. Wszystko razem blendujemy na jednolitą masę. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
po ugotowaniu mieszamy pesto z makaronem. Smacznego!
Komentarze