De volaille drobiowy z puree w stylu holenderskim

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chyba kazdy lubi polaczenie kurczaka,chrupiacej panierki,szynki i ciagnacego sie sera-ja nie jestem wyjatkiem,wiec jest to jeden z moich ulubionych obiadow.Polaczony z puree w stylu holenderskim,mam nadzieje,ze zasmakuje wam tak samo jak mnie:)

  • 60 min

Składniki:

  • na 2 porcje:
    1) 2 duze piersi z kurczaka
    2) 4 plasterki szynki np szwarcwaldzkiej
    3) 100 sera Gruyere
    4) skl na panierke- maka,jajko,bulka tarta
    5) ok 400g ziemniakow na puree
    6) 100g wedzonego boczku
    7) ok 300 bialej kapusty.
    8) szczypiorek do dekoracji
    9) maslo i mleko do puree
    10)sol,pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

De volaille drobiowy z puree w stylu holenderskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) piersi z kurczaka osuszamy recznikiem papierowym,nastepnie nacinamy w nich kieszen,do 2/3 glebokosci piersi-wzdluz,nie do konca.doprawiamy pieri z obydwoch stron,nadziewamy szynka i serem-ok 4 cienkie plasterki(mozna dodac ziola) nastepnie spinamy mocno wykalaczkami oraz panierujemy standardowo.
    2)obsmazamy piersi z kazdej strony na oleju,tak aby panierka stala sie chrupka a piers troche sie podsmazyla,kiedy panierka jest usmazona sama w sobie-przekladamy piersi do piekarnika i pieczemy je tam ok 20-25min do pelnego upieczenia.
    3)w miedzyczasie kiedy piersi sie pieka,gotujemy ziemniaki i kapuste(drobno pokrojone,wtedy ugotuja sie w ok 10-15min),kiedy beda gotowe,a kapusta bedzie al dente, odcedzamy i tluczkiem deptamy,dodajac mleka,masla,soli,pieprzu.osobno podsmazamy boczek,kiedy bedzie zloty i wytopiony,dodajemy go do puree i mieszamy na gesta mase.scieramy do puree reszte sera i mieszamy az sie ladnie rozpusci i polaczy.
    4) wyciagamy piersi z piekarnika,wyciagamy wykalaczki i kroimy ukosnie na pol,by pokazac nadzienie piersi. podajemy z obfita porcja puree. dekorujemy szczypiorkiem:) smacznego!

Porady

Puree mozna przygotowac troche wczesniej i dac mu ostygnac.przejdzie ono wtedy wszystkimi smakami jeszcze bardziej.wtedy do odgrzania dodajemy odrobine wiecej masla i mleka,by puree bylo kremowe :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować